Waarom een goede contentstrategie onmisbaar is, en hoe je meteen kunt beginnen.

Een contentstrategie:
waar begin je?

Vaak gehoord:
"Ik heb een mooie video op YouTube gezet, maar niemand kijkt ernaar!"

In dit blog geven we je tools om hiermee aan de slag te gaan.

Urenlang gebrainstormd, gefilmd op een set, zes keer je tekst herschreven, of alle kneepjes van Photoshop uit je hoofd geleerd voor een visual: content maken is leuk, maar ook veel werk. Gelukkig krijg je waardering als het eenmaal online staat, toch? Of krijg je alleen een appje van je moeder met: ‘Goed gedaan schat’. Ook leuk, maar je hebt liever dat meer mensen je harde werk onder ogen krijgen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

geschreven door: Melissa

Waar ligt het aan?

Dat iets niet bekeken wordt, kan aan verschillende dingen liggen. Bijvoorbeeld: de boodschap sluit niet aan bij de doelgroep, het staat niet op het juiste platform of gewoonweg: jouw doelgroep weet jouw content niet te vinden. Dat is iets wat wij vaak fout hebben zien gaan. En dit is dan ook meteen de reden dat we tegenwoordig met onze klanten altijd eerst kijken naar de contentstrategie. Hoe zorg je er nou voor dat jouw content wèl wordt bekeken? Doorloop deze stappen!

Jouw stappenplan

1. Wat zijn je doelen?
Wat zijn de doelen voor jou als bedrijf, en wat zijn daarmee de doelen voor jouw communicatie? In een contentstrategie zit achter elke actie een doel dat je hebt vastgesteld. Dit baseer je op je merkverhaal. Wat is de missie van jouw merk? Wat is de boodschap? Wat wil je uitstralen? Hieruit volgen doelen. Meer conversie? Meer sales? Meer engagement? Daarna kan je door naar de volgende stap.

2. Wie is je doelgroep
Stap 2 is het kijken naar je doelgroep. Wie zijn de mensen voor wie je de content maakt? Wat willen zíj zien? Door het verhaal te vertellen waar de doelgroep ook daadwerkelijk op zit te wachten, ontstaat er een gelijkwaardige en betrokken relatie tussen merk en publiek. Als je dit verhaal weet te vertalen in een contentvorm waar zij warm van worden, zit je helemaal gebakken. Zo verstevig je je merk en komen ze terug voor meer van je content.

2. Wie is je doelgroep
Stap 2 is het kijken naar je doelgroep. Wie zijn de mensen voor wie je de content maakt? Wat willen zíj zien? Door het verhaal te vertellen waar de doelgroep ook daadwerkelijk op zit te wachten, ontstaat er een gelijkwaardige en betrokken relatie tussen merk en publiek. Als je dit verhaal weet te vertalen in een contentvorm waar zij warm van worden, zit je helemaal gebakken. Zo verstevig je je merk en komen ze terug voor meer van je content.

3. Waar zit je doelgroep?
In je contentstrategie zal ook staan welke content je op welk kanaal post. Een Instagram story zal er immers anders uitzien dan een YouTube-video. Belangrijk is dat je op de hoogte blijft van wat er speelt op verschillende platformen en dat je weet waar jouw doelgroep te vinden is. Wat zijn de trends? Passen die bij mijn bedrijf? Hoe kun je daarop inspelen? Zorg dat je de platformen die je gebruikt op je duimpje kent. Is er iets nieuws aan een platform?

Tip: Zorg dat bijvoorbeeld iemand uit jouw team een presentatie geeft tijdens een meeting over de nieuwste ontwikkelingen. Een leuke manier van kennisdeling, en zo is meteen iedereen op de hoogte.

Kies het juiste kanaal

Tekengebied 1
solen-feyissa-KWZa42a1kds-unsplash

4. Optimaliseren kun je leren
Je hebt nooit meteen de heilige graal in handen, content maken is leren, leren en leren. In een strategie zet je de grote lijnen uit, en bedenk je de concepten. Vervolgens ga je in de praktijk kijken hoe dit werkt. Kijkt niemand naar jouw video’s, of zorgen jouw posts niet voor engagement? Kijk waar het aan zou liggen, en maak de volgende keer aanpassingen. Heb je genoeg vragen gesteld aan je publiek? Sluit de informatie aan bij de wensen van je doelgroep? Heb je het juiste tijdstip te pakken? Draai je de juiste campagnes? Daarin kun je altijd a/b testen, en zo kun je veel leren over jouw doelgroep.
Voordat je op publiceren klikt, kijk naar de details. Wat staat er in je beschrijving? Welke tags gebruik je? Zet de kern in de titel, zorg voor een aantrekkelijke thumbnail en post het op het tijdstip dat jouw publiek het meest online is. Dit kan je zien in je statistieken, die je na het posten ook goed in de gaten moet houden. Dat is je leerpunt voor de volgende keer.

5. Actie!
Delen, delen, delen! Zorg dat je goed zichtbaar bent. Niet door een keer per jaar een mooie video te delen, maar door regelmatig in het oog van jouw doelgroep te springen. Zorg dat ze weten wie je bent, wat je doet, en dat ze content te zien krijgen die voor hen écht interessant is. Zo zorg je ervoor dat jouw content wél wordt bekeken, nadat jij het op het juiste kanaal hebt gepost. Link door naar andere content, naar je website, naar je andere social kanalen of spoor mensen aan om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Nu is je kans! Ze kijken al naar jouw content, zet ze aan tot actie om nog meer te zien.

Heel veel succes!

Weet je niet waar te beginnen?

Wij helpen je graag op weg!