Universiteit Leiden

Universiteit Leiden


Wetenschap saai en stoffig? Helemaal niet! Vaak vindt onderzoek op een universiteit plaats achter dikke gesloten deuren. LUCAS (Leiden Universiteit Centre for Arts in Society) wil de PhD-onderzoeken achter hun deuren inzichtelijk maken voor een breder publiek, en schakelde SOON hiervoor in.

Content
LUCAS explains is een videoserie waarin PhD-studenten antwoord geven op uiteenlopende vragen. Elke aflevering representeert een andere PhD-student LUCAS.

Veel onderzoeken zijn erg specifiek, en gaan over historische onderwerpen. We hebben ervoor gezorgd dat elke aflevering een link heeft met de actualiteit, zodat de kijker getriggerd wordt om te kijken. Naast het antwoord op de vraag, wordt er ook verder ingegaan op het onderzoek van de PhD-student.

"SOON Media helpt je bij het vinden van jouw verhaal. Als SOON helpt om jouw verhaal te vertellen, dan doen ze hun best om de essentie te vinden en aan te haken bij de actualiteit zonder de nuance te verliezen. Ondertussen weet SOON de kloof tussen de wetenschap en het grotere publiek te overbruggen met humoristisch beeldmateriaal, frisse ideeën en een nieuw perspectief op hoe je verhalen kunt vertellen."

Tim Vergeer, voorzitter PhD Council LUCAS


Concept/uitwerking

1. Personal Branding: PhD-studenten die hebben deelgenomen, hebben een duidelijke video waarin hun onderzoek wordt toegelicht, zodat zij dit in hun eigen communicatie kan worden ingezet. De video kan bijvoorbeeld ook ingezet worden als ‘lekenpraatje’.

2. Vergroting bereik: van PhD-studenten, LUCAS en faculteit Geesteswetenschappen

3. Pitchen: SOON heeft de studenten laten zien hoe je van je onderzoek een begrijpelijk verhaal kunt maken voor een breed publiek.

"Specifiek voor de promovendi van LUCAS was de samenwerking met SOON een unieke kans om ervaring te krijgen met andere vormen om kennis te delen. De video’s die SOON voor LUCAS Explains heeft gemaakt zijn een mooie manier om het onderzoek van jonge onderzoekers onder de aandacht te brengen bij meer mensen. SOON is in het kort een betrokken contentmaker met enorm veel enthousiasme en een jonge blik op de zaak. Een samenwerking met SOON zorgt ervoor dat je de kracht in jouw eigen verhaal zult ontdekken."

Tim Vergeer, voorzitter PhD Council LUCAS