Een gedegen videostrategie: hoe, wat en waarom?

Er wordt tegenwoordig meer videocontent gemaakt dan ooit en bedrijven weten de consument steeds beter te bereiken door de steeds slimmer wordende algoritmes. Een video produceren is één, maar een goede videostrategie maken wordt vaak vergeten en dat is zonde. Waarom is een videostrategie zo belangrijk

1. Videostrategie is de basis van je video

De eerste stap is een doel vaststellen. Wat wil je bereiken met je video? Het doel van een video bepaal je aan de hand van je marketingstrategie. Zonder videostrategie geen goede video, want hoe kun je jouw doel bereiken zonder daar een slimme strategie voor te bedenken? Achter elke actie zit een bepaald doel en het is belangrijk dat je dat vast hebt staan door middel van een strategie. Dit vormt de basis voor je video. De doelen beschrijf je in je strategie, zodat je weet wat je wilt bereiken.

2. De doelgroep is de basis van je strategie

Na het beschrijven van je doelen, beschrijf je de doelgroep. Dat is de basis voor iedere video: wie is de doelgroep, wat zijn de doelstellingen, et cetera. Je maakt de video niet voor jezelf, je maakt het voor je doelgroep. Het is daarom belangrijk dat je video aantrekkelijk en relevant is voor je doelgroep.

3.Videocontent aanpassen aan de platforms

Als je je doelen en doelgroep hebt beschreven, kun je beslissen op welke platforms je deze doelen wilt/kunt bereiken. Er bestaat nog steeds de misvatting dat een video geschikt moet zijn voor alle platforms of dat iedere video op elk platform werkt. Platforms zoals Facebook, Snapchat, Instagram, je eigen website of app werken allemaal op een eigen manier en hebben ook een eigen doelgroep. Denk dus goed na over waar je doelgroep aanwezig is, bij welke videovorm dat het beste past en daarmee op welke manier je ze op elk platform het beste kunt bereiken. In een video-strategie beschrijf je met welk medium je welk doel wil bereiken. Op deze manier kun je goed in balans houden hoeveel je op welke platforms actief bent.

4. Welke vorm van video?

Nu je je doelen en middelen op een rij hebt, kun je kijken welke vorm van video hier het beste bij past. Kort, lang, vierkant, landscape, er zijn tal van mogelijkheden. Ook de vorm van de video is volledig afhankelijk van het soort platform dat je gaat gebruiken.

5. Call to action: het verhaal van je video

Tot slot geef je de concrete inhoud van je video vorm. Wat bedienen de bovenstaande doelen en vorm, welke inhoud past daarbij, et cetera. Zorg ook voor een call to action. Een mooie en leuke video produceren is top maar het is zonde van je tijd en energie als de doelgroep niet weet wat het vervolgens moet doen.