Het bouwen van een kookplatform

De Kookhoek:
het bouwen van een kookplatform

Een eigen platform bouwen
"Hoe gaat dat in zijn werk?"

In dit interview vertelt Marije over De Kookhoek - het kookplatform voor kinderen.

Als SOON media maken we content voor onze klanten, maar ook voor onze eigen merken. Maar waarom doen we dat? En hoe gaat dat eraan toe? In dit blog lees je alles over De Kookhoek!

geschreven door: Melissa

De website en de eerste twee boeken van De Kookhoek: Koken met kinderen.

Wat is De Kookhoek?

"De Kookhoek is hét platform voor kinderkoken. Met de kookvideo’s en kinderkookboekenserie ontdekken kinderen waar eten vandaan komt én leren ze daarmee de lekkerste gerechten maken. Liefde voor koken en kinderen is de passie waar De Kookhoek op drijft.
Op dekookhoek.com en op de socials zijn allerlei video’s te zien. In de kookstudio, in de keuken van Anouk, in de achtertuin van Marije of soms zelfs op het land van de boer. Met formats als Snap je hap (geanimeerde uitleg over herkomst van ingrediënten), Red je Restjes! (vlog met receptjes tegen voedselverspilling), en Recepten Reels (hoe maak je een recept?), worden alle kanten van koken belicht en wordt gefocust op het kook- en eetplezier. Het plezier in koken is voor De Kookhoek minstens zo belangrijk als bewustwording rondom eten, zeker als het gaat om het maken van duurzame keuzes. Deze boodschap omvat het hele platform, en ook in de eerste twee kookboeken die begin mei in de winkels liggen. Koken met Kinderen: Lekker Veggie & Koken met Kinderen: Van over de hele wereld", vertelt Marije.

Hoe is De Kookhoek begonnen?

"Het idee kwam gezamenlijk met ons zusje De Voorleeshoek. We delen een kantoor en een deel van het team, waardoor we veel samenwerken. Dat we iets samen gingen maken, was een logisch gevolg. Waarom dat De Kookhoek werd? Een gezamenlijke liefde voor koken, eten, video, kinderen en duurzaamheid heeft hiervoor gezorgd."

Van kookboekenserie naar allesomvattend platform
"De Voorleeshoek kwam met dit idee bij ons, en wij werden meteen enthousiast. Het idee was destijds om bijvoorbeeld een boek te maken waarin dit verhaal wordt verteld, en dit te ondersteunen met video's. In deze video’s zouden we dan laten zien waar eten eigenlijk vandaan komt. "Toen we met dit idee bij uitgeverij Clavis kwamen, waren zij snel om. Zij stelden meteen voor om een kinderboekenserie te maken. Als snel merkten we dat er veel meer behoefte is aan plezier in koken, leren over herkomst van ingrediënten en eten en koken voor kinderen in het algemeen. Een dergelijk platform bestond nog niet. Daarom hebben we besloten om het breder te trekken dan alleen de kookboekenserie. De 24kitchen voor kinderen worden; dat is nu ons doel" vertelt Marije.

De Kookhoek heeft nu een website met social kanalen, waar wekelijks nieuwe content op komt. Er wordt laten zien hoe je recepten maakt, er wordt verteld waar eten vandaan komt (Snap je hap) en toegankelijke duurzame tips worden gegeven - bijvoorbeeld in Red de Restjes! Daarnaast zijn er nog een aantal andere eigen formats, die in de toekomst verder uitgebreid worden. Denk aan ‘Hoe doe je dat?’ en ‘Zelf doen’, waarin kinderen de basiskneepjes van het koken leren en simpele recepten leren maken.

Waarom zijn jullie met De Kookhoek begonnen?

“Een allesomvattend platform omtrent koken en eten voor kinderen bestond nog helemaal niet. Daarom zien we dat veel kinderen geen idee hebben waar hun eten vandaan komt, er veel eten onnodig wordt weggegooid en er grote milieuproblematiek is rondom eten. Wij vinden dat dit anders kan. Je kunt op een toegankelijke manier toch duurzamer met je eten omgaan. Daarom zijn we De Kookhoek gestart”, aldus Marije. “Wij zijn ervan overtuigd dat je beter met eten omgaat, als je ook weet wat het verhaal eromheen is. Samen koken en leren over de herkomst van eten en drinken vergroot het bewustzijn, waarmee deze problemen worden aangepakt en bewuste keuzes worden gemaakt. Deze overtuiging verwerken we in onze video's, en ook in onze kookboeken.”

Wat zijn de toekomstplannen voor De Kookhoek?

"De droom voor de toekomst is dus om de 24kitchen voor kinderen te worden, mét het educatieve aspect van de herkomst van eten. De Kookhoek wil een plek veroveren in het gezinsleven als het gaat om eten en koken. Dat betekent bijvoorbeeld ook het lanceren van foodboxen, de internationale markt op of een kinderkookprogramma op tv. Maar dit zijn natuurlijk toekomstbellen die rinkelen. Op dit moment zitten we met veel partijen om tafel om samen te werken en zijn we natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe partnerships. Door met partners de handen ineen te slaan, en daarmee samen achter onze missie te staan, kunnen we een mooi platform bouwen waar veel kinderen en ouders terecht kunnen voor hun dagelijkse hap, maar ook voor hun feestdiners. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen!"

Samenwerken met De Kookhoek? Of wil je meer weten? Mail Marije op marije@dekookhoek.com.

Meer zien van De Kookhoek?

Ga naar de website!